Web Tasarım Hizmeti Alma Rehberi

İçerik Başlıkları

Günümüz şartlarında ister kişisel amaçlarımız, istersenizde kurumsal amaçlarımız için mutlaka internet sitesi sahibi olmamız şarttır. İşletmeler için kurumsal internet siteleri, kişisel paylaşımlar için blog siteleri veya diğer amaçlarınız için amacınıza uygun konseptlerde internet siteleri hazırlatmanız mümkün.

Günümüz piyasasında web tasarım hizmeti sunan sayısız kişi ve kuruluş var. Fakat ne yazık ki gerçekten kaliteli ve bilinçli olarak bu hizmeti verenlerin sayısı bir hayli az. Sözüm elbette herkes için değil fakat sektörde edindiğim ve denk geldiğim internet sitelerine baktığımda çoğu site gelişigüzel hazırlanmış ve devamı getirilemediği için birçok kişi mağdur edilmiş. Aynı zaman da çoğu kişide gerçekten kaliteli hazırlanmış, güzel kurgulanmış ve oldukça profesyonel çalışılmış internet sitelerine de çok denk geldim. Her ne kadar web tasarım hizmeti alırken doğru kişiden/kuruluştan hizmet almak biraz şans işi olsa da, bazı hususlara dikkat ettiğinizde kaliteli hizmet alma şansınız oldukça yüksek olacaktır.

2016 yılından beri sektörde profesyonel olarak web tasarım hizmeti veren biri olarak, web tasarım hizmeti alırken nelere dikkat etmelisiniz, ilk görüşme esnasında sormanız gerekenler ve öğrenmeniz gerekenler nedir, doğru kişi ile çalışmaya nasıl karar verebilirsiniz gibi çeşitli konularda sizlere tecrübelerimi aktarmaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağım.

Mutlaka Referansları Kontrol Edin

Eğer büyük çaplı projeler için çalışabileceğiniz bir kişi veya kuruluş arıyorsanız mutlaka referansları itinayla incelemeli ve hatta bazı noktalarda referanslar ile iletişime geçerek aldıkları hizmet ile ilgili sizlere bilgi vermelerini rica etmelisiniz. Eğer projeniz daha küçük ve orta ölçekli veya daha yeni başlangıç aşamasında olan bir proje ise referansı az sayıda olan veya hiç olmayan kişilere de fırsat verebilirsiniz.

Bizzat kendimden örnek vermem gerekirse; sektöre yeni girdiğimde verdiğim hizmetin sonuna kadar arkasında olduğum için, bazı zamanlar piyasanın altında ücretle hizmet sunmak zorunda kaldım. Bazı zamanlarda ise verdiğim ücretin sadece küçük bir kısmı kadar kapora alıp işe başladım. Referansım olmadığı için kendimi, karşımdaki kişilerin yerine koyarak iki taraf içinde güvenli olabilecek şekilde hizmet sunmaya ve orta yol bulmaya çalıştım. Sizde size bu şekilde yaklaşım sergileyen kişi veya kuruluşlara ön yargılı olmadan değerlendirme yapabilirsiniz.

Peki Referansı Olmayanlar Aslında Tecrübesiz Olmaz mı?

Evet, referansı olmayan kişi ve kuruluşların aslında tecrübesiz olma ihtimalleri de söz konusudur. Hatta hizmet verdiğim ilk birkaç müşteri de bazı şeyleri bende yeni tecrübe etmiştim ve sonrasında geri dönüp bu müşterilerimde eksik bıraktığım noktaları tamamlamıştım. Bu durumlar ne yazık ki mümkün, fakat hizmet alacağınız kişi hizmeti verip ortadan kaybolmayacaksa ve fiyatıda piyasa ortalamasına göre daha uygunsa, bütçenize bağlı olarak bu durumu görmezden gelebilirsiniz.


Hangi Altyapı ile Hizmet Alacağınızı Öğrenin

İnternet sitelerinde altyapı çok önemlidir. Günümüzde en popüler içerik yönetim sistemlerinin başında WordPress gelmektedir. WordPress altyapısı ile aklınıza gelebilecek her konseptte internet sitesi hazırlanabilir. Fakat bu hizmeti bile alırken wordpress alanında uzman kişilerden hizmet almak gerekir.

WordPress sistemi usta ellerde çok uzun ömürlü ve kaliteli internet sitelerine ev sahipliği yapmaktadır. Şayet böyle olmasaydı ülkemizde dahil birçok ülkede ki global markanın internet sitelerine ev sahipliği yapmazdı öyle değil mi? 🙂

Peki internet sitesi için sadece wordpress mi kullanabiliriz? Tabi ki hayır. Dilerseniz joomla sistemini veya ücretli sistemlerden wix gibi sistemleri kullanarak internet sitesi sahibi olabilirsiniz. Yada son seçenek olarak özel yazılım hizmeti almanız mümkün.

Özel yazılım konusunda da bir hususa değinmek istiyorum. Mesela internet sitenizi özel yazılım olarak geliştirtmek istiyor ve hazır sistemler kullanmak istemiyorsanız göz önünde bulundurmanız gereken bir konu vardır. O konuda ne yazık ki geliştiriciye bağlılıktır. Genelde bu tip özel geliştirilen sistemler, eğer diğer geliştiricilerin anlayabileceği şekilde açık ve düzenli bir yapıda geliştirilmezse ne yazık ki hizmet aldığınız o kişiye mahkum olursunuz. Sektörde bu yazılımcılara mahkum olmuş şekilde hayatını devam ettiren, küçük-büyük her ölçekte işletmeye denk geldim. Sizde bu şekilde geliştiricilere mahkum olmak istemiyorsanız ve büyük bütçelere sahip değilseniz özel geliştirilmiş sistemlerden uzak durmanızda her zaman fayda var.


Hazır Altyapı Kullanılacak ise Sitenin Nasıl Hazırlanacağını Öğrenin

Açık kaynak kodlu sistemlerde sayısı tema ve eklenti kütüphaneleri olabiliyor. Mesela wordpress altyapısı ile hazırlanacak bir internet sitesi hizmeti almak istediniz diyelim. WordPresste bulunan sayısız tema ve eklenti içinde hangileri kullanılacak veya hangileri kullanılmayacak bunları sormanız ve öğrenmeniz sizin için iyi olacaktır.

WordPress Altyapısı ile Hizmet Alacaksanız Dikkat Etmeniz Gerekenler!

WordPress altyapısında sayısı tema ve eklenti bulunmaktadır. Her ne kadar bu temaların veya eklentilerin iyisi kötüsü olsada genellikle tek bir ortak nokta söz konusu. O da temalarda bulunan toplu demo içerikler ve eklentilerdir. Piyasada bulunan çoğu tema çoklu görünümde demolar sunar ve buna bağlı olarakta tüm demoların ihtiyaç duyduğu eklentileri ilk anda sitenize yüklerler. İşte bu noktada sektörde yeni olan, çok bilgili olmayan, wordpress ile ilgili teknik tecrübesi olmayan kişi ve kuruluşlar (lütfen herkes üstüne alınmasın, işini iyi yapan her zaman başımızın tacıdır :)) nulled indirdikleri veya bir kere satın aldıkları temaları, müşterileri için kullanarak site hazırlarlar. Daha sonrasında ise birkaç ufak özelleştirme ve cache eklentisi kurarak siteyi teslim ederler. Fakat aslında o sitede kalan demo içerikler ve gereksiz eklentiler zamanla sistemde yük oluşturur ve sorunlar çıkarmaya başlar.

Peki ne yapmalısınız?

  • Mümkünse özel tema geliştirme hizmeti alın. Hazır tema kullanarak hizmet sunan kişilerden hizmet almaktan kaçının.
  • Eğer hazır tema kurulacak ise tema lisansı size özel mi alınacak ve size teslim edilecek mi öğrenin. Bir defa alınıp, birden fazla kişide kullanılan temalar ilerleyen süreçte size sorun çıkarabilir. Çünkü yasal olarak bir tema lisansı bir sitede kullanılabilir.
  • Hazır tema kullanılacak ise temanın ismini öğrenin ve temayı araştırın. Tema hakkında bilgi edinmeye çalışın.
  • Siteniz kurulduktan sonra sitenizde eklenti ve gereksiz demoların temizlenmesi işlemi yapılacak mı bilgi isteyin. Eğer yapılacak ise bu konuda bir şekilde garanti almaya çalışın.

Tema konusu dışında hizmet alacağınız kişiye mutlaka yazılım bilgisini sorun. Her ne kadar wordpress hazır bir sistem olmuş olsa da gerek tasarımsal olarak gerekse de bazı noktalarda geliştirme yapmak amacı ile yazılım bilmek şarttır. Yazılım bilmeyen kişilerden hizmet alırken daha dikkatli olmanızı önemle rica ederim.

Eğer hizmet alacağınız kişinin referansı yoksa, daha önce wordpress alanında çalışmalar yapıp yapmadığını sorgulayın. WordPress alanında çalışma yapmamış kişilerin size kaliteli bir hizmet sunması pek mümkün değildir.

Özel Altyapı Geliştirilecek ise Bunlara Mutlaka Dikkat Edin

Özel geliştirilmiş altyapılar bazı işletmeler için gereklidir. Bu işletmeler genellikle aldıkları özel geliştirme hizmetlerinde, kendilerinin belirledikleri kriterlerde hizmet aldıkları için ilerleyen süreçte sorun yaşamaz ve farklı geliştiriciler ile çalışabilirler.

Fakat bu noktada bilginiz yoksa ve özel yazılım geliştirterek internet sitesi hazırlatacak iseniz mutlaka kullanılacak programlama dillerini öğrenin ve internette araştırmalar yaparak bu dillerin popülerliğini araştırın.

Çalışacağınız geliştirici, hazırlayacağı sistemde yazdığı kodları başka bir geliştirici okuyacak şekilde temiz ve anlaşılabilir bir şekilde kod yazıyor mu bunu öğrenin. İlerleyen süreçte sorun yaşarsanız bu yazılımcıya bağlı olmak zorunda kalmazsınız.

Hazırlanan yazılımda olası sistem açıklarının göz önünde bulundurularak çalışılmasını isteyin.

Hazırlanacak sistemin performanslı ve temiz kod yapısında hazırlanmasına özen gösterin.


Teslimat Sonrası Teknik Destek Konusunu Netleştirin

Yaşanan en büyük sorunlardan bir tanesi, günümüzde hizmet verenlerin, siteyi hazırladıktan sonra sorumluluğunun bittiğini düşünmesidir. Bu konu bile birçok kişiyi mağdur bırakmaya yetmektedir.

Başıma gelen bir olay üzerinden örnek vermem gerekirse; sosyal medyada hatrı sayılır takipçisi olan sosyal medya danışmanı biri aynı zamanda wordpress ile web tasarım hizmeti vermekte. Bu kişiden hizmet alan bir işletme sahibi bana ulaşıyor, x kişisinden hizmet aldığını fakat teknik destek alamadığını söylüyor ve benden ücretli teknik destek talep ediyor. Siteyi incelediğimde yaşanan sorunların çözümlerinin google araması ile çok rahat çözülebilecek basit sorunlar olduğunu görüyorum fakat hizmeti veren kişi wordpresste sadece tema kurmayı bildiği için bu müşteriyi ne yazık ki mağdur ediyor.

Bu sebeple hizmet alacağınız kişi veya kuruluşa sitenin teslimatı yapıldıktan sonra teknik destek verilip verilmediğini mutlaka sorun ve eğer veriliyor ise garanti alın.

Ben sunduğum her hizmette, müşterim tarafından yüklenen bir tema veya eklenti sonucu oluşan problemler dışında 1 yıl ücretsiz destek sunmaktayım. Müşteri hatası sonucu meydana gelen problemlerde ise eğer ciddi mesai gerektirmeyen sorunlar söz konusu ise yine ücretsiz destek hizmetimi kesinlikle esirgememekteyim.

Tüm Süreci Kapsamlı Bir Şekilde Öğrenmeye Çalışın

Alacağınız hizmetin sürecini mutlaka öğrenin. Bu başlığı en basit hali ile anlatmam gerekirse ilk irtibat kurduğunuz andan itibaren, siteyi teslim edeceğiniz zamana kadar firmanın çalışma sürecini mutlaka öğrenin. Bu konuda müşterilerime aktardığım bilgileri maddeli olarak sizlerle paylaşıyorum. Sizlerde bu şekilde hizmet aldığını kişilerden bu bilgileri talep edebilirsiniz.

  • İnternet sitesinin barınacağı hosting kim tarafından karşılanacak?
  • Hosting hizmeti hangi firmaya ait?
  • Hosting hesabı bilgileri sizinle paylaşılacak mı? (Mutlaka paylaşılmalı.)
  • Hosting içerisinde hangi kontrol paneli kurulu? (cpanel, plesk, directadmin v.b)
  • SSL sertifikası verilecek mi?
  • WordPress sistemi kullanılacak ise; özel tasarım mı hazırlanacak yoksa hazır tema mı kullanılacak?
  • Hazır tema kullanılacak ise temanın adı nedir?
  • Tema kurulumu yapıldıktan sonra silinecek gereksiz eklentiler nedir?
  • Sitede hız performansı için hangi çalışmalar yapılacak?
  • Site seo standartlarına uygun olarak mı hazırlanacak?
  • Alınacak hizmetin ödemesi nasıl olacak? İşin başında mı, işin sonunda mı yoksa yarısı iş başı yarısı iş bitiminde mi? Yada diğer seçenekler
  • İnternet sitesi kullanıma hazır bir şekilde mi teslim edilecek? Sizin yapmanız gereken işlemler olacak mı?
  • Siteyi nasıl kullanabileceğinize dair yazılı veya videolu dokümanlar size iletilecek mi yada bu konuda eğitim verilecek mi?
  • Tahmini teslimat süresi nedir? (1-2 günde hizmet teslimi yapan kişilerden uzak durmaya çalışın.)

Mümkünse Sözleşmeli Olarak Çalışmayı Tercih Edin

Her sektörde ve hemen hemen yaptığımız önemli alışverişlerin birçoğunda sözleşme imzalarız. Genellikle okumayız ve sözleşme imzaladığımızın farkında bile olmayız ama sözleşmeler özellikle dijital hizmetler çok önemli olabilir. Karşınızda ki hizmet alacağınız kişi bir freelancer olsa bile hazırlayacağınız bir sözleşme ile iki tarafında çıkarları korunacak şekilde hareket edebilirsiniz.


Evet benim 10 yıldan uzun süredir sektörde edindiğim ve müşterilerimden aldığım şikayetler doğrultusunda dikkat etmeniz gereken maddeleri aklıma geldiği kadarı ile sizlere aktarmaya çalıştım. Bu içerik sürekli güncellenecek ve mümkün olan tüm detaylar hakkında size bilgi aktarılacaktır.

Sizlerde bu konu ile ilgili merak ettiklerinizi yorumlar bölümünden bana sorabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir