Elementor vs Gutenberg Karşılaştırması!

İçerik Başlıkları

Bu paylaşımımda sizlere wordpress sisteminde en çok karşılaştırılan ve benimde zaman zaman en çok arada kaldığım iki eklentinin kendimce karşılaştırmasını yapacağım.

Elementor eklentisi zaten uzun yıllardır karşımıza hep çıkan ve oldukça fazla kullanıcı kitlesine sahip olan bir sayfa yapıcı eklentidir.

Fakat gutenberg editor için aynısını söylemek pek mümkün değil. Kendisi pek beğenilmemesi ve tercih edilmemesi ile ünlü olsada son dönemlerde adı sıkça duyulmaya ve oldukça sık tercih edilmeye başlandı. Peki neden?

Hemen konuya girmeden önce belki bilmeyen vardır diye öncelikle bu eklentiler hakkında sizlere kısa bilgiler vermek istiyorum.


Elementor Eklentisi Hakkında Kısa Bilgiler

Elementor, 2016 yılında piyasaya sürülen ve kullanıcılara sürükle bırak yöntemi ile sayfalar oluşturmayı sağlayan oldukça kullanışlı bir sayfa yapıcı eklentidir. Her ne kadar piyasaya sürüldüğü günden bu zamana kadar kullanıcılarına hız konusunda problemler yaşatmış olsada wordpress alanında en çok kullanılan eklentilerin başında geliyor diyebilirim.

Elementorun 2 farklı sürümü bulunmaktadır. Bir tanesi ücretsiz olarak sunulan ve kısıtlı widgetlara erişim imkânı sunan versiyonu ve diğeri ise tüm özellikleri kullanma imkânınızın olacağı Elementor PRO sürümüdür.

Elementor wordpress üzerinde ki sayfalarınızda kullanabileceğiniz widgetlar dışında oldukça güzel görünümlere sahip sayfa taslakları da kullanabilmenize olanak sağlar. Bu taslaklar içerisinde de ücretli ve ücretsiz versiyonlar bulunmaktadır.


Gutenberg Eklentisi Hakkında Kısa Bilgiler

Gutenberg, 2018 yılı Kasım ayında wordpress 5.0 sürümü ile beraber dahili olarak gelen bir eklentidir. Aslında tam olarakta bir eklenti diyemeyiz, wordpresse entegre olarak çalışan bir sistemdir. Eklentiler bölümünde harici olarak yer almaz.

Çıktığı günden bu zamana kadar wordpresste sayfa oluştururken, yazı yazarken v.s. gördüğümüz kullandığımız editörün adıdır.


En Temel Elementor Özellikleri

Elementor eklentisinde bizzat çok sevdiğim ve sevildiğini düşündüğüm bazı özellikleri sizlere aktarmak istiyorum.

1. Tema Oluşturucu Özelliği (Theme Builder)

Tema oluşturucu özelliği benim elementor kullanmamdaki en büyük sebeplerden biridir. Bu özellik sayesinde bir temada ihtiyaç duyabileceğiniz bölümlerin templatelerini oluşturup, kendi özel temanızı tasarlayabilmeniz veya geliştirebilmeniz mümkündür.

Örneğin tema oluşturucu özelliği sayesinde sitenizin header ve footer alanlarını oluşturabilir ve temadan bağımsız olarak bu alanları özel olara geliştirebilirsiniz.

2. Form Oluşturma Özelliği

Formlar internet sitelerimizde mutlaka kullanmamız gereken en önemli fonksiyonlardır. Genellikle wordpress sitelerimize bu özelliği harici eklentiler ile kazandırabiliriz. Fakat sitenizde elementor eklentisini tercih ederseniz, dahili olarak gelen form özelliği sayesinde harici bir form eklentisine ihtiyaç duymadan tüm işlemlerinizi kolaylıkla halledebilirsiniz.

3. Pop-up Oluşturucu (Popup Builder)

İnternet sitelerimizde belirli noktalarda kullanıcılarınıza popup bildirimler göstermek isteyebilir veya popup ekranlarını farklı görevler için kullanmak isteyebilirsiniz. Elementor eklentisinde dahili olarak gelen popup oluşturucu özelliği sayesinde dilediğiniz sayfada popuplar oluşturabilir ve bunları dilediğiniz gibi tetikleterek kullanabilirsiniz.

4. İçerik Tablosu Özelliği

İnternet sitelerimizin özellikle blog içeriklerinde içindekiler tablosu konumlandırmak isteriz. Bu hem SEO açısından hemde kullanıcı deneyimi açısından oldukça faydalı bir sistemdir. Fakat çoğu zaman bu özelliği kullanabilmek için harici eklentiler tercih etmek zorunda kalabiliriz. Elementor eklentisinde ise bu özellik dahili olarak gelmektedir.

5. Hazır Şablonlar

Elementor eklentisinde eğer bir sayfa hazırlayacak vaktiniz yoksa ve hızlı çözümler üretmek istiyorsanız hazır şablonlar sayesinde hızlı bir şekilde sayfalar oluşturmanız mümkün. Fakat bu özelliği kullanırken dikkatli olmakta fayda var. Özellikle harici olarak kullanacağınız şablonlar ile birlikte ihtiyacınız olmayan özelliklerinde aktif olması ile sisteminiz ağırlaşabilir.

6. Woocommerce Özellikleri

WordPress internet sitenizi bir e-ticaret sitesi olarak kullanıyorsanız, elementor tarafından sizin içinde geliştirilmiş özellikler söz konusu. Elementor içinde bulunduğu özellikler ve widgetlar sayesinde mağaza ve ürün sayfaları oluşturmanıza ve bu sayfalarda kullanabileceğiniz widgetları size sunmaktadır.


En Temel Gutenberg Özellikleri

Her ne kadar Gutenberg editörünü elementor kadar tecrübe etmiş olmasamda sizlere elimden geldiğince deneyimleyebildiğim özelliklerinden bahsetmek istiyorum. Böylelikle daha adil bir karşılaştırma yapmış oluruz.

1. Gelişmiş Bloklar

Elementorda widget olarak gelen özellikler gutenberg editorde bloklar olarak gelmektedir. Gutenberg editör harici olarak kurduğumuz bir eklenti olmadığı için içerisinde bulunan gelişmiş bloklar sayesinde oldukça hafif sayfalar oluşturabilmek mümkün. Sadece biraz kurcalamak ve sisteme alışmak gerekiyor.

2. WYSIWYG Düzenleme

Daha çok forum sitelerinde veya içerik girişi yaptığımız yazı alanlarından aşikâr olduğumuz bir isimdir WYSIWYG. Bu özellik editör üzerinde ki canlı görüntülemeyi ifade eder. Yani editör üzerinde ne değişiklik yaparsanız bunu sanki sitenizde yapmışsınız gibi canlı olarak görebilmenize olanak sağlar.

3. İçerik Çapası

Bazen içeriklerimizde belirli bir sayfaya veya farklı bir içeriğ link vermek isteriz. Bu işlemi kolay bir şekilde yapabilmemiz için gutenberg editörde oldukça kullanışlı bir bağlantı sistemi bulunmaktadır.


Hangi Sistemi Kullanmak Daha Kolay? (Gutenberg mi Elementor mı)

Evet hem elementor hemde gutenberg tarafında birbirinden farklı ve öne çıkan özellikler bulunmakta. Peki hangisini kullanacağımıza nasıl karar vermeliyiz noktasına geldiğimizde ilk önce kullanım kolaylığına bakmak en doğru tercih olacaktır.

Elementor

Elementor eklentisi ile sayfalar oluşturmak oldukça kolaydır. Sayfanın sol bölümünde yer alan widgetları canlı olarak sürükle bırak yaparak elemenler oluşturabilir, görünümlerini değiştirebilir ve hızlıca bir sayfa oluşturabilirsiniz.

Gutenberg

Gutenberg arayüzü ise daha kullanıcı dostu ve basittir. Herhangi bir blok eklemek istediğinizde “+” işaretine basmanız ve karşınıza çıkan panelden istediğiniz özelliği seçmeniz yeterlidir. Fakat kullanım açısından elementordan biraz daha karmaşık ve zorlayıcı olabileceğini kabul etmeliyiz.


Hangi Sistem Daha Yüksek Performans Sunuyor?

Her iki eklentininde kendine göre kullanım kolaylığı farklı olsada söz konusu hıza geldiğinde kararımızı etkileyen unsurların büyük bir bölümü burada olmalı. Yapılan araştırmalara göre her iki eklenti ile kullanılarak hazırlanan aynı özelliklerde bir sitenin hız testleri yapıldığında karşımıza aşağıdaki görselde yer alan sonuç çıkıyor.

Görselde de görebileceğimiz gibi gutenberg ile hazırlanan internet sitesi performansımız en az %50 oranında daha iyi durumda. Yazımın başında elementor eklentisinin çıkışından beri hız problemleri yaşadığını belirtmiştim. Her ne kadar günümüzde bunları gidermek için çalışmaları arttırmış olsalarda hala diğer sayfa yapıcı eklentilere göre oldukça ağır olduğunu söylemek yanlış olmaz.


Elementor mu Daha Ucuz, Gutenberg mi?

Ne yazık ki burada gutenberg editör tercih sebebi oluyor. Çünkü gutenberg tamamen ücretsiz olarak kullanıma sunulmaktadır. Fakat tıpkı elementor için geliştirilen harici widgetlar olduğu gibi gutenberg içinde harici olarak geliştirilen blok eklentileri bulunmaktadır. Eğer bunlardan kullanmak isterseniz elbette ücret ödemeniz gerekmektedir.

Bunun yanında elementor eklentiside ücretsizdir fakat tam anlamı ile işlerinizi görebilmek için ne yazık ki Elementor PRO sürümüne ihtiyaç duyuyorsunuz. Ücretsiz sürüm sizin işlerinizi tam anlamı ile görmemektedir. Elementor Pro sürümünün ücretlerini aşağıdaki görselden inceleyebilirsiniz.


Her İki Sisteminde Artıları ve Eksileri Nedir?

Elbette her iki sistem kendi içinde harika özellikler barındırıyor. Peki kıyaslama yapmak istesek hangi eklentinin ne gibi iyi ve kötü özellikleri var haydi beraber bakalım.

Elementor Eklentisi

Elementor Artıları

  • Çok sayıda widget ve şablon mevcut.
  • Tema ve Woocommerce oluşturucu özelliği.
  • Popup ve form oluşturucu özelliği.
  • Çok sayıda harici widget eklentisi.

Elementor Eksileri

  • Biraz eskide kalan bir kullanıcı arayüzüne sahip.
  • Genellikle birbirinin aynısı olan şablonlar mevcut.
  • Hız konusunda problemler yaşanma olasılığı yüksek.

Gutenberg Eklentisi

Gutenberg Artıları

  • İçeriklerinizi ve sayfa yapılarınızı bloklar halinde düzenleme
  • Kullanıcı dostu arayüz
  • Geliştiriciler için uygun ve kullanışlı
  • Tamamen ücretsiz
  • Öne çıkan çeşitli sürükle bırak özellikleri mevcut.

Gutenberg Eksileri

  • Müşteri desteği çok sağlıklı değil.
  • Henüz çok az hazır temada kullanılıyor.
  • Çeşitli kaynaklardanda destek bulma imkânı ne yazık ki az.

Peki Artık Hangisini Tercih Etmeliyiz?

Evet, bu kadar bilgi yeter artık hangisini kullanacağımızı söyle dediğinizi duyar gibiyim. 🙂

Genel olarak tüm bu tabloya baktığımda söylemeliyim ki eğer bütçe ile ilgili herhangi bir sorununuz yoksa kesinlikle elementor eklentisi sizin için doğru bir tercih olacaktır.

Aynı zamanda elementor size çok sayıda harici widget ile hayaliniz olan hemen her projeyi oluşturmanıza imkân sağlamaktadır.

Fakat bütçe ile ilgili sorunlar söz konusu ise o halde kesinlikle gutenberg eklentisini tercih etmelisiniz.

Yani özetle benim kişisel görüşüme göre bu iki sistem arasında kazanan kesinlikle Elementor eklentisidir. Gutenberg editör bana göre özellikle sayfa oluşturma ve tema oluşturma aşamalarında daha fazla geliştirilmeli ve kullanıcılara destek imkânı biraz daha arttırılmalıdır.

Evet benim bu konu ile ilgili sizlere aktarabileceklerim şimdilik bu kadar. Sizde bu konu ile ilgili kendi fikirlerinizi alt tarafa yorum yazarak paylaşabilirsiniz.

2016 yılından beri wordpress alanında profesyonel hizmetler sunmaktayım. 2019 yılından beri ise elementor eklentisi ile sayısız internet sitesi ve proje hayata geçirdim. Sizde bu alanda kusursuz ve profesyonel hizmet almak isterseniz benimle iletişime geçebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir