Az Bilinen 5 HTML Etiketi

İçerik Başlıkları

HTML, yazılımla uğraşan hemen herkesin karşısına çıkan bir işaretleme dilidir. HTML sayesinde formlar, butonlar, kutular, tablolar v.s akla gelebilecek bir çok şeyi oluşturabiliriz. Bunları da html etiketleri sayesinde yaparız.

Bu yazımda ise sizlere genellikle pek fazla bilinmeyen veya kullanılmayan 5 HTML etiketini sizlerle paylaşmak istiyorum.


q Etiketi

“q etiketi” sitemizde yayınlamak istediğimiz içeriklerin herhangi bir bölümünde kullanacağımız alıntı yazıları belirtmek için kullanılır. etiketleri arasına yazacağınız yazılar, içeriğinizde tırnaklı olarak gözükecektir. CSS yardımı ile bu etiketi seçerek alıntı içerik veya sözlerinizi daha dikkat çekici bir biçimde paylaşabilirsiniz.

Örnek Etiketi Kullanımı:

<q> Bilmediğini ölçemezsin, ölçmediğini yönetemezsin. </q>

Kod Çıktısı:


s Etiketi

Bu etiketimiz ise daha sonra e-ticaret siteleri için kullanılabilecek bir etikettir. Bu etiket içerine yazılan içerikler üstü çizili olarak gözükmektedir. Örneğin e-ticaret sitelerinde bir kampanya yapıldığında eski fiyatın üzerini çizme işlemi bu etiket sayesinde kolaylıkla yapılabilir.

Örnek <s> Etiketi Kullanımı:

<s>400,00 ₺</s> yerine sadece 300,00 ₺

<s> Etiketi Çıktısı:


mark Etiketi

Mark etiketi ise içeriklerimizde herhangi bir css kodu kullanmadan belirli bir alanı veya kelimeyi öne çıkarmamıza olanak sağlar. Özellikle Microsoft Office Word programından aşina olabileceğiniz bir özelliktir. Seçtiğimiz içeriğe sarı renk vererek daha göze çarpar hale gelmesini sağlar.

Örnek <mark> Etiketi Kullanımı:

 Türkiye'nin başkenti <mark>Ankara'dır.</mark>

Kod Çıktısı:


details Etiketi

Bu etiket ise herhangi bir javascript kodu kullanmadan açılır kapanır listeler yapmamıza olanak sağlayan mükemmel bir html etiketidir. Bu etiket html5 ile beraber hayatımıza dahil olmuştur ve genellikle çok az kişi tarafından bilinmektedir.

Örnek <details> Etiketi Kullanımı:

<details>
<summary>Wordpress Nedir?</summary>
<p>Wordpress günümüzde en çok kullanılan içerik yönetim sistemidir.</p>
</details>

Kod Çıktısı:


wbr Etiketi

Bu etiket sayesinde paragraflarımızda belirli bir kelimeden sonra bitirmek istediğimiz noktaya bu etiketi ekleyerek satır atlama işlemi yapabiliriz.

Örnek <wbr> Etiketi Kullanımı:

<p>
Wordpress günümüzde en çok <wbr> kullanılan içerik yönetim sistemidir.
</p>

Örnek kullanımda da görüldüğü üzere etiketinin bulunduğu yerden sonra satır bitirilerek ve devam eden kelimeler alt satıra geçecektir. Bu etiket sıklıkla kullandığımız
etiketi ile de aynı işlevi görmektedir.


HTML üzerinde az bilinden etiketler ve kullanımların sayısı oldukça fazla. Bu tarz faydalı içerikleri sizlerle paylaşmaya ve bildiklerimi sizlere aktarmaya çalışacağım.

Merak ettikleriniz veya sormak istedikleriniz ile ilgili mesajlarınızı konu altına yorum yazarak bana iletebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir